Je lichaam vertelt: Hoofdpijn

Gepubliceerd op 19 juni 2024 om 17:47

Omdat ik de eerste helft van november ‘23 ontzettend last had van hoofdpijn, grenzend aan migraine, werd ik uitgenodigd verder te kijken dan alleen de pijn en de beperking. Waar kwam dit vandaan? Wat speelde er allemaal op het moment dat ik zo'n last van mijn hoofd kreeg, en hoe voelde ik me erbij?

Dat is de inspiratie geweest om weer in de pen te klimmen en een blogserie te schrijven: "Je lichaam vertelt". In deze serie zet ik het fysieke, maar ook het mentale en het onbewuste naast elkaar zodat we samen op een holistische manier naar de klacht kunnen kijken.

Laat ik vooropstellen dat deze serie is bedoeld ter informatie om een klacht op een holistische wijze (in het grotere geheel) te bekijken. Ik ben GEEN medisch specialist en adviseer je altijd bij heftige klachten en beperkingen contact te zoeken met jouw huisarts.

Nu ik dit heb verteld, laat ik mijn ervaring als masseur, reiki behandelaar en boekenwurm los op hoofdpijn.

Hoor wie daar klopt, het is mijn hoofd...

We kennen allemaal het geklop in onze slapen, de band om ons voorhoofd en de pijn vanuit onze nek. Hoofdpijn heeft verschillende oorzaken en benamingen, de meest bekende is wellicht spanningshoofdpijn. De oorzaak ervan is over het algemeen stress. Wanneer dit zich in gespannen nek- en schouderspieren uit trekt dit vaak door naar het hoofd. Maar ook onze oogspieren kunnen door veel focussen en aanpassen aan computerschermen bijdragen aan hoofdpijn. Vermoeide ogen kunnen een effect zijn, of een aankondiging van hoofdpijn.


Een mooie oefening die ik daarvoor aanraad ken ik van Saskia Klaaysen (HSP & HSS coach). Om je ogen te ontspannen sluit je ze en dek je ze af met je handen, je went even aan het donker en zit een minuutje rustig. Dan draai je terwijl je ogen gesloten zijn langzaam naar links, rechts, boven en beneden. Zie het als het rekken en strekken van je oogspieren. Het kan verlichting geven als je geruime tijd achter een computer zit. 


Om spierspanning in nek- en schouders tegen te gaan raad ik het gebruik van een Hittepit aan. De warmte brengt verlichting in de spierspanning, daarnaast opletten niet te lang in de statische houding te zitten. Daarnaast is massage bij stijve nek- en schouderspieren nooit een overbodige luxe ;) 

Kopzorgen, je hoofd maakt overuren


Letterlijk, je hoofd breken over iets. Wanneer je ontzettend in het hoofd zit, aan het piekeren bent komt dat ook fysiek tot uiting. Met je hoofd ergens niet bij kunnen brengt onrust, stress en twijfel. Alsof je letterlijk een overload aan informatie en scenario's ervaart waar je hoofd door overspoeld wordt. Pijn, een zwaar gevoel en vermoeidheid als gevolg. 

Als ik dit in het perspectief van de Chakra's plaatst, gaat het om een disbalans in je Derde Oog, welke de functie van het waarnemen en intuïtie heeft. Wanneer je een bepaald deel van jezelf negeert, bewust of onbewust, maakt het zich op den duur kenbaar. Denk aan kleine kinderen die om aandacht vragen, negatieve aandacht is ook aandacht. Hoofdpijn kan in dezen wijzen op het niet volgen van je intuïtie, dus eigenlijk tegen je natuur in gaan. Door dingen niet volledig waar te nemen, maar alleen het oppervlakkige te zien, zullen ook niet alle oplossingen zich presenteren. Je hoofd draait daarom overuren en komt er niet uit.

Met rust komt helderheid, sta jezelf toe te voelen en stop met de gedachtenrace. Werk aan je gronding, ga wandelen, geniet van de buitenlucht en waai uit. Een goede nacht slaap helpt ook de dingen weer wat minder zwaar en helder te zien.


Zelf-vertrouwen 

Een mooie aanvulling hierop komt van de wezenlijke oorzaken van hoofdpijn gezien vanuit Reiki. Want hoofdpijn kan duiden op het tijdelijk missen van zelfvertrouwen (niets is voor altijd ;)) en maar proberen niet vanuit je ware zelf te beredeneren. Hoe kan je dan een heldere keuze maken? Als je dusdanig veel kritiek hebt op jezelf en de verwachtingen van anderen boven jezelf plaatst? Error, hoofd zegt NEE. Terug naar jezelf vertrouwen, en je energie niet dusdanig door anderen (of het idee wat je hebt dat anderen van je hebben) laten beïnvloeden. 

Het verlengde hiervan, migraine, wijst eveneens op een veroordeling van jezelf. Inmiddels ben je namelijk verder dat de regels en verwachtingen van vroeger, maar toch draag je deze nog in je mee. Kom in contact met je eigen waarden en eigenwaarde. In het donker liggen en rusten, morgen kan je het opnieuw proberen maar dan met een beetje meer zelfwaardering. 

Dankjewel hoofdpijn

Hoe vervelend hoofdpijn en migraine ook zijn, uiteindelijk ben ik dankbaar voor de inzichten die ik heb gekregen. Het idee voor deze blogserie is er ook uit voortgekomen. Dus wellicht wordt het vaste prik om de klacht te bedanken als ik er zelf ervaring mee heb gehad.

Hoofdpijn heeft ons een heleboel te vertellen, maar is er vooral om ons aan te moedigen dichter bij onszelf te komen en zelfvertrouwen te hebben. Geef het de ruimte, rust uit en zorg goed voor jezelf! 

 

Bronnen: Thuisarts.nl, Werkboek Chakra - Anodea Judith, Het Complete Reiki handboek - Sunny Nederhof, Bas Buis.