Zelfzorg: 4 manieren om respectvol "nee" te zeggen

Gepubliceerd op 15 maart 2023 om 20:13

Nee zeggen. Lastig als je het mensen naar de zin wilt maken. Maar ook op een vriendelijke manier kan je bedanken. Hierbij 4 suggesties om mee te oefenen. Wanneer jij helder je grenzen communiceert weten anderen wat ze van je kunnen verwachten. Duidelijkheid maakt een hoop goed!

Ik heb vooral een werksituatie in mijn hoofd met deze antwoorden maar uiteraard kan je ze ook voor vrienden en familie gebruiken. 

1. Liever niet

Een uitspraak die misschien niet heel krachtig klinkt, maar dat hoeft ook niet. Want het gaat om respectvol je grenzen aangeven. Op het werk, als je gevraagd wordt om te helpen met dingen organiseren buiten je werkzaamheden, bijvoorbeeld het bedrijfsfeest. Heel leuk, en supertof dat ze je vragen ,maar naast je dagelijkse taken echt te veel. "Liever niet" volstaat, geen verdere uitleg nodig. 

In sociale situaties is het misschien lastiger omdat je je familie en vrienden niet teleur wilt stellen. Maar als je al een drukke week hebt gehad en je wordt uitgenodigd voor een avondje stappen, is "Liever niet" een prima antwoord waar je liefdevol aangeeft dat jouw emmertje wel vol zit. 

2. Fijn dat je aan me denkt maar ik pas

"O, dit is echt wat voor jou! Jij zou perfect zijn voor dit project!" Soms is de vrager ons al een stapje voor, we worden eigenlijk al op de positie neergezet omdat er van uit wordt gegaan dat omdat dit ONTZETTEND GOED bij ons past. Maar ja, dat mogen we natuurlijk altijd zelf besluiten. Want niemand anders heeft inzicht in onze agenda. 

Pas op dat je niet mee gaat in het enthousiasme van de ander als je al vol zit met andere dingen, of, belangrijker je eigen projecten en planning. Voor je het weet stap je ergens in wat inderdaad helemaal jouw ding is, maar waar je simpelweg de tijd niet voor hebt. Samenwerkingen kunnen je veel energie opleveren wanneer je er ruimte voor hebt in je agenda. Dus houd dat altijd als eerste in de gaten, hoe voel je je erbij en heb je daadwerkelijk de energie en draagkracht dit erbij te nemen.

Niet? Dan bedank je vriendelijk met "Fijn dat je aan me denkt, maar..." Een andere keer komt misschien beter uit en dan kan je er altijd voor kiezen zelf initiatief te tonen wanneer je de tijd ervoor hebt. Even goede vrienden!

3. Niet vandaag

Slow your roll! Je hoeft niet meteen te beslissen wanneer je een vraag krijgt. Wanneer je bezig bent en iemand komt tussendoor met een nieuwe taak zeg alsjeblieft niet meteen "ja" omdat je bezig bent en later wel uitvogelt wat er nu precies bij je is neergelegd. Er is een pauze optie, namelijk: "Niet vandaag". 

Jij hebt dan de tijd om te zien of jij er nog iets bij kan hebben. En de vrager kan dat bedenken of hij/zij deze taak wellicht nog bij een ander kan leggen. Want soms ben jij niet eens de persoon die iets hoeft te doen, maar zit je gewoon dichtbij of is men gewend dat jij het vaak wel oppakt. Wanneer je zegt: "Niet vandaag, maar schiet maar wat in, hebben we het er dan over." heb je echt een moment om meer over de taak te horen en de focus om te beoordelen of jij het erbij kan hebben. Of, de vrager loopt door naar de volgende. 

4. Nee / nee dankje

Je hebt inmiddels 3 manieren om nee te zeggen zonder het woord "Nee" te gebruiken. Wanneer je snel en duidelijk je grenzen aan wilt geven en je weet dat je geen verdere uitleg hoeft te geven is "Nee" of "Nee, dankje" voldoende. You got this! 

Heb je hier moeite mee, denk aan de volgende situatie. Het zou erger zijn als je "Ja" zegt, er gaandeweg achter komt dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt voor het verzoek van je collega. Die komt bij jou terug om te zien of het is gelukt en dán moet je ze teleurstellen. Wees dat voor door je eigen agenda voorop te stellen en "Nee" te zeggen. Duidelijkheid, helderheid, geen teleurstelling en / of stress. Win-Win.

Ruimte voor jouw "Ja"

Al dat ge-"Nee" klinkt misschien erg egoïstisch en negatief. Voor degenen die eerst profiteerden van jouw slapende grenswachter is dat ook even zo. maar gaandeweg gaan ze echt wel wennen aan jouw liefdevolle assertiviteit. En jij gaat ervaren dat je veel meer ruimte en overzicht krijgt waardoor jij "Ja" kan zeggen wanneer het ook daadwerkelijk past. 

Zelfzorg is soms ook heel spannend, "Nee" zeggen is er in mijn beleving ook een heel belangrijk onderdeel van. Dus zorg goed voor jezelf mooi mens, zeg “nee” en daarmee “ja” tegen jezelf!