Je lichaam vertelt: Nek- en Schouderpijn

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 08:48

Ik werk stapsgewijs door ons lichaam en maak in dit blog de combinatie van nek- en schouderklachten. Vaak tackel ik ze allebei op de massagetafel, veel spier overgangen, aanhechtingen en dus ook knopen in dit gebied. Maar er zijn, naast pijnlijke spieren, nog andere zaken die ten grondslag kunnen liggen aan nek- en schouderpijn. Ik kan kneden tot ik een ons weeg, de wortel van de pijn ligt elders en dat leg ik uit in deze serie van "Je lichaam vertelt".

Wederom de disclaimer: Ik ben GEEN medisch specialist en adviseer je altijd bij heftige klachten en beperkingen contact te zoeken met jouw huisarts. Vanuit mijn ervaring als masseuse en reiki behandelaar kijk ik naar de klachten als groter geheel.

De wereld op je schouders dragen

Atlas vond het ook al niet zo'n fijne klus om de globe op zijn schouders te hebben en stiekem helpen veel mensen hem een handje. We zetten onze schouders eronder, nemen toch een extra taak op ons of verruilen rust voor overuren. Zeg eens wat vaker "nee" wanneer je merkt dat je schouders protesteren. Ze dragen al genoeg en vele handen maken licht werk.

Onze houding achter de laptop helpt niet mee, want de spieren tussen rug en schouderbladen worden verrekt. Ik heb een reel gemaakt met een korte strek oefening voor schouders en nek, om wat verlichting te brengen. deze kan je gemakkelijk in je routine opnemen.

En met de kou  hebben we vaak de neiging onze schouders op te trekken om onze nek te ontzien en dit zorgt op termijn voor verkramping. Daar is de Hittepit weer! De warmte laat de bloedtoevoer toenemen, kopje thee erbij en neem dat momentje voor jezelf, je nek en schouders. 

Je nek uitsteken

De nek en schouders corresponderen met het vijfde chakra, de keelchakra. Dit energiepunt geleid communicatie, zelfexpressie en luisteren. Luisteren naar anderen maar ook luisteren naar je innerlijke stem. Alleen wanneer die verbinding er is, kunnen we ons authentiek uitdrukken.

Na een lange tijd op de automatische piloot kan het soms lastig zijn na alle beloftes en toezeggingen toch terug te komen op je woord. Dus je zet je schrap, je nek weer tussen je schouders. Had ik al gezegd dat "nee" zeggen goed voor je is? Het brengt spanning mee, maar wanneer je jouw nek uitsteekt voor jezelf breng je de verbinding met jezelf weer in balans. Ruimte voor wat wel past, een werkwijze die je minder druk oplevert of tijdelijk wat hulp. Laat je horen!

Het kan ook zomaar zijn dat de disbalans uit de privé sfeer komt. Niet kunnen uitkomen voor je mening of geen aansluiting kunnen vinden maakt dat we ons onbegrepen en alleen voelen. Put troost uit de raakvlakken die er wel zijn en zoek gelijkgestemden in je omgeving waarbij je dat deel van jezelf de ruimte kan geven. Wat niet stroomt stagneert dus zoek jouw schouders om op te huilen. Ongegeneerd jezelf kunnen zijn is in dezen het beste medicijn. 

Jouw halszaak

Vanuit Reiki wordt nekpijn gezien als het niet willen meegeven en problemen van andere kanten te bekijken. We kunnen soms zo gefocust zijn op wat niet kan terwijl er nog genoeg mogelijkheden zijn om toch ons doel te bereiken. Flexibiliteit kan dan ondoordacht of kinderlijk aanvoelen maar het zal letterlijk verlichting brengen wanneer je toch een nieuw inzicht omarmt. 

Als we dan naar de schouders kijken haakt dat weer mooi in op het eerder genoemde probleem met jezelf uitdrukken. Hierdoor ontstaat er een afstand met de mensen om je heen en is het moeilijk voor gelijkgestemden jou te vinden. Vastzittende communicatie helpt je ook niet verder je dromen te verwezenlijken waardoor de boel op slot gaat. Eenzaam, pijnlijk en frustrerend.

Uiteindelijk is de verbinding met onszelf de sleutel. Alleen dan hebben we het vertrouwen en het vocabulaire om onszelf in iedere situatie uit te drukken. En kunnen we feilloos aanvoelen wanneer het juist krachtiger is om stil te zijn. Breng tijd met jezelf door, schrijf op de dingen die voor jou belangrijk zijn en luister naar je innerlijke stem.

Schouderklopjes

Goed voor jezelf zorgen begint met zelfkennis. Weten wat voor jou belangrijk is in het leven en die ervaring te delen. Dicht bij jezelf blijven is daarom hoognodig. Wanneer onze nek en schouders onder spanning staan, worden we uitgenodigd weer het contact met onszelf aan te gaan. 

Wees je bewust van je grenzen, communiceer deze respectvol en helder en luister naar je innerlijke stem. Er valt dan een last van je schouders af omdat je bewust kiest en gehoor geeft aan wat oprecht bij jou past. Een schouderklopje van mij mooi mens, hopelijk heeft dit blog je nieuwe inzichten gebracht! 

 

Bronnen: Werkboek Chakra - Anodea Judith, Het Complete Reiki handboek - Sunny Nederhof, Bas Buis.