Beginnen aan een MLM? Lees dit eerst

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 09:47

Ben jij op zoek naar een manier om naast je massagepraktijk of coaching bedrijf extra inkomsten te genereren? Krijg jij in je DM's enthousiaste boodschappen van meiden die een "opportunity" voor je hebben waarmee je met weinig inspanning en veel op social media zijn knap kan bijverdienen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vertegenwoordiger van een MLM, en ik wil je met klem vragen deze blog helemaal te lezen als je het in overweging neemt.

Wat is een MLM?

MLM staat voor Multi-level Marketing, ook wel bekend als netwerkmarketing. Het is een bedrijfsmodel waarbij producten of diensten rechtstreeks worden verkocht door onafhankelijke distributeurs, ook wel bekend als netwerk marketeers. Deze distributeurs verdienen niet alleen geld door producten te verkopen, maar ook door nieuwe distributeurs aan te werven en een team van verkopers op te bouwen.


Distributeurs verdienen een commissie op de producten die ze verkopen en op de omzet die wordt gegenereerd door de distributeurs die ze hebben aangeworven. MLM lijkt een lucratieve manier zijn om geld te verdienen, maar vanwege de nadruk op werving en het feit dat veel mensen uiteindelijk geld verliezen zou ik je adviseren de andere kant op te rennen. Het nare is dat op de websites alles er super professioneel en gelikt uitziet, maar als je eenmaal kritisch kijkt zul je zo door de zeepbel heen prikken. 


Let altijd op het taalgebruik. Onderstaande woorden laten al zien dat je met een MLM te maken hebt:
 
Compensatieplan - een illustratie waaruit duidelijk moet worden hoe jij je geld verdiend (er staan geen bedragen op!); 
Downline - mensen die door jou geworven zijn en hun deelnemers onder jou;
Netwerkmarketing - een ander woord voor Multi Level Marketing
PV - persoonlijk volume, punten die je verdient met je aankopen en moet besteden om je rank aan te houden wanneer je met een "team" werkt;
Ranks -  werktitels die nergens op slaan maar hangen aan hoeveel mensen je hebt geworven / hoeveel pv je omzet;
Upline - mensen die eerder lid zijn geworden in de lijn, en profiteren van jouw prestaties.

 

Als de persoon niet vertelt voor welk bedrijf hij/ zij werkt of duidelijk kan maken wat hij/ zij nu precies doet kan je ook afhaken. Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een MLM. 

De beloftes van een MLM

Geld verdienen met sociale media, passief inkomen, vrijheid en tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt! Mensen helpen gezonder en gelukkiger te worden en daar ook monetair iets aan over te houden. Je kunt zelfs een team opzetten en al dit moois zelf voortzetten. Op Insta zijn talloze Reels te vinden met prachtige beloftes en "resultaten" van het MLM bossbabe bestaan. Laat je niet foppen, denk kritisch.


Wat houd je daadwerkelijk onder de streep over?
Hoe lang duurt het voordat je die vrijheid en inkomsten kan genieten?
En wat betekent het precies om een "team" te starten?

 

Over het algemeen laten statistieken zien dat slechts een klein percentage van de mensen die deelnemen aan MLM-ondernemingen daadwerkelijk aanzienlijke winst maakt. Dit komt door de structuur van MLM-bedrijven, waarbij de nadruk ligt op het rekruteren van nieuwe distributeurs en het verdienen van commissies op de verkoop die zij genereren. En als jij niet geïnteresseerd bent in het bouwen van een "team" zal je afhankelijk blijven van je commissie, en dat is geen vetpot.

Wanneer je een "team" opstart, zorg je er eigenlijk voor dat er nieuwe vertegenwoordigers binnenkomen die op hun beurt ook weer nieuwe vertegenwoordigers binnenhalen. Iedereen heeft een eigen PV en alle commissies en bonussen stromen dan naar boven. Dit is in mijn beleving een zeer onethische manier van werken. 
 

Zie het zo, wanneer je een baan neemt bij een bedrijf krijg jij een salaris. Hoe jouw collega's presteren en het aantal uren wat zij werken heeft totaal geen invloed op jouw inkomsten. Wanneer je je aansluit bij een MLM hangt jouw compensatie maandelijks af van hoeveel je verkoopt (ok, dat is logisch), hoeveel deelnemers jij weet te werven, en hoeveel zij weten te verkopen en verwerven enzovoorts, enzovoorts. Plus je bent iedere maand verplicht producten aan te kopen, waardoor jij maandelijks al een bedrag kwijt bent aan kosten. Dit is tevens een continue geldstroom voor jouw upline en degenen daarboven, waardoor je al merkt dat degene met het grootste "team" de meeste inkomsten zal genereren (over de rug van het "team"). 

MLM, Met Liefde Mijden

Een van de belangrijkste redenen waarom ik MLM's niet ethisch vind, is het feit dat veel van deze bedrijven een piramidespel structuur hebben. Dit houdt in dat de mensen aan de top van de piramide het meeste geld verdienen, terwijl de mensen aan de onderkant vaak moeite hebben om winst te maken. Dit kan leiden tot uitbuiting van deelnemers en oneerlijke praktijken.

 

Daarnaast zijn MLM bedrijven afhankelijk van het werven van nieuwe leden om winst te maken. Dit kan leiden tot onethische praktijken, zoals het aansporen van mensen om zich aan te sluiten en producten te kopen die ze niet nodig hebben. Dit kan leiden tot financiële problemen voor deelnemers en kan ook schadelijk zijn voor hun relaties met vrienden en familie.  Bovendien worden MLM bedrijven vaak beschuldigd van het verkopen van producten van lage kwaliteit tegen hoge prijzen. De prijzen zijn zo hoog omdat er op meerdere lagen commissie afgehaald wordt, het zegt werkelijk niets over de kwaliteit van het product.


Let wel dat de meiden die je over het algemeen benaderen om met een MLM mee te doen zelf ook tot over hun hoofd in het positieve verhaal zitten en keihard hun best doen om dit voor zichzelf waar te maken. Ze zijn niet dom, ze zijn niet zwak, ze zijn gewoonweg in de ban van de belofte. Wees kritisch op hun verhaal en aanbod en probeer liefdevol af te slaan in plaats van de discussie uit te lokken. DAt is energie die je niet meer terugkrijgt ;)


En lieve wellness collega's, hier een lijstje van de bekendere MLM's die jou nog wel eens zouden kunnen benaderen, of dat wellicht al gedaan hebben. Met Liefde Mijden (in mijn mening):

 • Herbalife
 • Melaleuca
 • Arbonne
 • Beachbody
 • Natura & Co
 • Primerica
 • PRUVIT
 • Eqology
 • Amway
 • Isagenix
 • Young Living
 • USANA
 • Nikken
 • Optavia
 • Master Resell Rights
 • Mary Kay
 • Forever Living Products
 • Nu Skin Enterprises
 • doTERRA
 • Amare
 • Jeunesse Global
 • Avon
 • Lifeplus
 • Paperazzi

Wanneer je echt op zoek bent naar een aanvulling op jouw diensten, denk dan aan de verkoop van producten van legitieme bedrijven waar jij je prettig bij voelt. Er zijn genoeg bewuste bedrijven met mooie wellness producten die je bedrijf sterker kunnen maken.

Schrijf een e-book, of maak een cursus die jou kennis en expertise naar een groter publiek brengt (vermijd hierbij Master Resell Rights, want dat is een cursus MLM) en blijf vooral bij jezelf en wat er nu al is.

Je hebt jarenlang gebouwd aan een goede naam en een mooi klantenbestand, gooi dat niet overboord door je in te laten met MLM's. En als je net begint weet je nu waardoor je niet afgeleid gaat raken ;)


Blijf bouwen aan jouw mooie onderneming lieve collega!

 

Meer weten over MLM's? Bekijk Hannah Alonzo - YouTube & CC Suarez - YouTube voor leerzame en vermakelijke anti-MLM content.