Massage en autisme

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 10:12

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje. Een cliënt die een massage wilde boeken bij me en me met klem vertelde dat hij autisme had. Wat betekend dat voor de behandeling, en waar moet ik rekening mee houden? En wat is het effect van massage op autisme? Omdat ik deze vragen had ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik dit blog geschreven. Om handvaten te bieden voor cliënten met autisme die in de toekomst een massage willen boeken, en voor collega's die (willen) werken met deze doelgroep.

Autisme is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop iemand sociale interacties en communicatie ervaart. Mensen met autisme kunnen ook gevoeliger zijn voor sensorische prikkels, zoals aanraking. Massage kan een waardevolle en effectieve therapie zijn voor mensen met autisme, omdat het kan helpen om spanning te verminderen, sensorische prikkels te reguleren en emoties te kalmeren.

 

Massage kan op verschillende manieren worden aangepast aan de behoeften en comfortniveaus van mensen met autisme. Het is belangrijk om te werken met een masseur die ervaring heeft met, of openstaat voor het werken met mensen met autisme en die begrip heeft voor hun unieke behoeften en sensitiviteiten. Zo kan de masseur bijvoorbeeld rekening houden met de voorkeuren van de persoon met autisme, zoals de duur en de intensiteit van de massage, en met eventuele gevoeligheden voor aanraking.

Voor collega's: vergeet niet de aanloop naar de behandeling. Het kan voorkomen dat er van te voren meerdere keren contact is met de cliënt om af te stemmen wat er van de behandeling wordt verwacht en het herbevestigen van wat er besproken is. Zo worden eventuele onduidelijkheden geminimaliseerd.

Het effect van massage bij autisme

Massage kan verschillende voordelen hebben voor mensen met autisme. Het kan helpen om spanning en angst te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbeterde slaap en stemming. Massage kan ook bijdragen aan de lichaamsbewustwording en de sensorische integratie van de persoon met autisme, waardoor ze beter in staat zijn om prikkels te verwerken en te reguleren.

 

Daarnaast kan een massage ook bijdragen aan het verbeteren van de sociale interacties en communicatie van mensen met autisme. Door middel van massage kunnen ze op een niet-verbale manier contact maken met anderen en hun emoties en behoeften uiten. Dit kan helpen om de band tussen de persoon met autisme en hun omgeving te versterken en de communicatie te verbeteren.


Voor collega's: als het past, vraag tijdens de behandeling naar hoe de cliënt zich voelt. Gebruik maken van een zogenaamde "thermometer" kan gemakkelijk inzicht geven in het gestel van je cliënt. Zo kun je je indenken dat na de reis richting je massagepraktijk de thermometer laag staat. Spanning van de reis en emoties die komen kijken bij een stukje onzekerheid of overprikkeling. Je zult zien dat tijdens de massage de thermometer stand langzaamaan omhoog gaat. Blijf rustig in verbinding.

Massage kan dus een waardevolle therapie zijn voor mensen met autisme. Het kan helpen om spanning en angst te verminderen, sensorische prikkels te reguleren en de sociale interacties en communicatie te verbeteren. Door samen te werken met een ervaren en begripvolle masseur, kunnen mensen met autisme de voordelen van massage ervaren en een stap zetten naar regelmatige behandelingen die meer ontspanning en rust opleveren. Iedereen verdient ontspanning en ik vier de moed van iedere cliënt die bewust kiest voor een behandeling.