Zelfzorg tijdens je menstruatie

Gepubliceerd op 11 april 2024 om 07:24

`Opoe staat weer voor de deur` De rode vlag hangt uit` Niet hele fijne manieren om je menstruatie te benoemen toch? En niet alleen je menstruatie zelf heeft weerslag op je humeur, ook de aanloop kan soms regenwolkjes meebrengen. We zijn ons er niet bewust van vaak, maar ook onze cyclus kent seizoenen. Dat klinkt een stuk minder vervelend én je kunt meteen aanvoelen waar jij zit in je cyclus zodat je niet verrast wordt door fysieke ongemakken of emotionele uitspattingen. Plus, je kunt gericht zelfzorg inbouwen per seizoen zodat je menstruatiecyclus geen uitputtingsslag wordt maar juist een natuurlijke routine.

De seizoenen van je menstruatiecyclus

Elk van deze seizoenen staat symbool voor een bepaalde fase binnen de cyclus en heeft invloed op je energieniveau, humeur en behoeften. Door bewust te zijn van deze seizoenen en hierop in te spelen met passende zelfzorg, kun je beter in balans blijven gedurende je cyclus.

 

Lente (menstruatiefase):

De lente is de start van je cyclus, de menstruatiefase. Net zoals de natuur ontwaakt na de winter, zo begint jouw cyclus ook met vernieuwing en reiniging. Dit is een tijd van rust en introspectie. Neem de tijd om te rusten, luister naar je lichaam en geef jezelf toestemming om even niet volop te presteren. Geef jezelf extra liefde en comfort, bijvoorbeeld door lekker in bad te gaan of je favoriete boek te lezen.

 

Zomer (folliculaire fase):

De zomer is de tijd van groei en bloei, net als de follikelfase waarin je eisprong nadert. Je energie neemt toe en je voelt je vaak creatief en productief. Maak gebruik van deze energie door nieuwe projecten aan te pakken of lekker naar buiten te gaan voor een wandeling of sportactiviteit. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en goed voor jezelf zorgt, zodat je optimaal kunt profiteren van deze vruchtbare periode.

 

Herfst (ovulatiefase):

De herfst is de tijd van overvloed en vruchtbaarheid, vergelijkbaar met de ovulatiefase waarin je het meest vruchtbaar bent. Dit is een tijd van verbinding en sociaal contact, waarin je je energiek en vrolijk voelt. Maak gebruik van deze energie door quality time door te brengen met vrienden, familie of je partner. Zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast en voldoende rust neemt om te herstellen.

 

Winter (luteale fase):

De winter is de tijd van rust en reflectie, vergelijkbaar met de luteale fase waarin je menstruatie nadert. Dit is een periode van introspectie en zelfzorg. Neem de tijd om naar binnen te keren, je emoties te verwerken en goed voor jezelf te zorgen. Geef jezelf toestemming om extra tijd te nemen voor ontspanning, bijvoorbeeld door te mediteren, yoga te doen of een rustige avond thuis door te brengen.

Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en je behoeften gedurende de verschillende seizoenen van je cyclus. Door bewust te zijn van deze seizoenen en hierop in te spelen met passende zelfzorg, kun je beter in balans blijven en optimaal profiteren van de energie en kracht die elk seizoen met zich meebrengt.

Geef jezelf de ruimte en liefde die je verdient, zowel in de goede als minder goede momenten van je cyclus. Zo kun je optimaal genieten van de mooie dans van de seizoenen binnen je menstruatiecyclus. 

Benieuwd naar wat massage tijdens je menstruatie kan betekenen? Lees het hier.